Esrum Kloster og Esrum Møllegård

Det rigtige udstyr i din rygsæk kan gøre hele forskellen på den gode og den ikke helt så gode vandretur.

Esrum Kloster blev næsten fra sin indvielse i 1151 datidens største og vigtigste kloster i Danmark og Skandinavien.

Det store cistercienserkloster med biskop Eskild i spidsen voksede sig stor som moderkloster for mange andre cistercienserkloster i Danmark og Nordtyskland.

Esrum Kloster er et af de bedste eksempler på kirkens magt i middelalderen. Med Biskop Eskild i spidsen – og de senere andre abbeder – blev Esrum Kloster en af Danmarks største jordbesiddere, bl.a. tilhørte store dele af Gribskov klosteret.

I tiden op til reformationen i 1517 blev Esrum Kloster et stridspunkt mellem kirken og kongemagten. Konge ville ikke længere acceptere, at kirken besad så meget jord og havde så meget magt.

Nogenlunde på samme tid blev historien om broder Rus almindelig kendt i Danmark.

Historien fortæller, at broder Rus egentlig kun var hjælpekok på et kloster. Han slog kokken ihjel og førte derefter munkene ud i et løsagtigt liv med druk, vellevned og kvinder.

Efter sigende opdagede abbeden, at broder Rus mødtes med djævlen, hvorefter han forvandlede ham til en rød hingst. 

Pudsigt nok, har historikere og arkæologer ikke fundet beviser! 

Fra 1555-1557 blev Esrum Kloster nedlagt og de sidste munke forflyttet til Sorø Kloster. Umiddelbart efter blev mange af omkringliggende bygninger revet nede.

Esrum Kloster Kongernes Hike

I dag er Esrum Kloster åben for offentligheden. I den gamle klosterbygninvises en permanent udstilling om cistercienserne på Esrum Kloster.

 

I Abbedsalen kan man se kalkmalerier fra renæssancen, og i klosterhaven dyrkes et rigt udvalg af middelalderens lægeurter. I løbet af året kan man gå til foredrag, koncerter og teaterforestillinger på Esrum Kloster.

Derudover afholdes der større markeder og festivaler bl.a. Esrum Middelalderdage, høstfestival, ølfestival og julemarked.

Esrum møllegård

Efter reformationen i 1517 overtog kongemagten Esrum Kloster og nedlagde klostret. Men bygningerne lå meget centralt, så det blev en vigtig del af opdyrkningen af de frodige landbrugsjorde.

I begyndelsen af 1600-tallet blev Esrum Vandmølle derfor anlagt af kong Christian 4.

Åen fra Esrum sø blev flyttet højere op i landskabet. Dermed blev der skabt et fald på næsten 2,5 meter, som kunne drive en vandmølle. Møllehjulet havde en diameter på 5 meter.

Men møllen fulgte med tiden og skiftede hjulet ud med turbiner og fik elektrisk sigteværk. I møllens lange levetid er der både blevet malet korn, været savværk og blevet produceret strøm.

Esrum Møllegård er i dag et aktivt kultursted, hvor man bl.a. kan besøge møllen og det gamle elværk – eller nyde en forfriskning i cafeen eller i den flotte møllehave.