Gøngernes Hike i Skåne

Tag med på en spændende – og hyggelig – vandreweekend i det gamle snaphane-land i det nordøstlige Skåne.

Med 3 vandredage i de skånske skove og landsby-områder får du rig lejlighed til både at opleve den overvældende skånske natur og dykke ned i fortidsminder og den gamle danske historie.

Dato: 12-14 september
Start: 12.00
Pris: 2795 kr.

Billetterne sættes til salg i januar 25. 

Reservér en plads allerede i dag. Klik her.

Vi bor på Høgsma Bygdgård, der er et klassisk svensk forsamlingshus med spisesal, stuer og soverum. Forsamlingshuset ligger i den lille landsby Høgsma i det nordøstlige Skåne.

Der er bad og toiletter. Soverummene er 4 personers rum med køjesenge. Der er også mulighed for at slå sit telt op på plænen foran bygde-gården.

Høgsma ligger ca. 2 timers bilkørsel fra København. Der er parkering lige uden for Høgsma Bygdgård.

Inkl. i billetten:

  • 2 x morgenmad
  • 2 x frokost
  • 2 x middag
  • Masser af kaffe og te
  • Guidebog
  • 3 ruter (kortere (fredag), lang (lørdag) og mellem (søndag)
  • Sauna og søbad fredag og lørdag
  • Ruterne på app’en Komoot
  • Fortællinger om området
  • Underholdning lørdag aften
  • Hygge og masser af godt selskab  


Som altid står Kongernes Hike for morgenmaden, frokost og middag – og vi disker op med lækkerier lavet fra bunden af.

Pris: 2795 kr. 

Billetterne sættes til salg i januar 25.

Reservér en plads allerede i dag. Klik her.

Snaphanerne fra Göinge
I 1600-tallet kæmpede snaphanerne på dansk side mod den svenske hær. Der var snaphaner i næsten hele Skåne, i Blekinge, i det sydlige Halland og i Bohuslen, men de var flest, stærkest og mest succesfulde i Göinge-området i det nordlige Skånes skovområder.

Navnet snaphaner kommer enten fra de bøsser, de anvendte i kampene, som havde en låshane, der hurtigt “snappede” på plads og dermed var meget effektiv, eller fra det tyske ord schnappen for at tage eller røve noget.

Man vurderer, at ca. 2000 snaphaner kæmpede på dansk side i Skåne, Bleking og Halland i begyndelsen af 1600-tallet.

Mest kendt i Danmark er dog nok Svend Poulsen, Gøngehøvdingen, som kæmpede på dansk side under den svenske invasion af Danmark fra 1675-79. Han og hans våbenbrødre kom netop fra Göinge og blev derfor kendte som Gøngerne.

I Göinge-området var kampene mellem snaphanerne og de svenske soldater skånselsløse. Snaphanerne blev lagt på hjul og stejle, afhuggede hoveder blev sat op på pæle til skræk og advarsel og gårde og hele landsbyer blev brændt ned til grunden. 

På en af vores vandreture kommer vi forbi Snaphane-gården, der er en af de bedst bevarede skovgårde, hvor snaphanerne holdt til.  Her kan man stadig se skudhuller i træværket, hvor snaphanerne trænede.

En af de meget sagnomspundne historier handler om Loshult-kuppet:
I juli 1676 overfaldt snaphanerne sammen med få danske ryttersoldater ca. 250 vogne med den svenske kong Karl 11’s krigskasse til en samlet værdi af 50000 rigsdaler (i nutidens værdi ca. 50 millioner kr.). 

En mindre del af byttet gik til den danske stat, mens hovedparten forsvandt ud i den blå luft. Man formoder, at byttet blev delt og gravet ned i den skånske muld og de store skove.

I dag kommer der stadig skattejægere til Göinge og Loshult for at lede efter Loshult-skatten. Dog uden meget held – sidste gang man fandt noget af skatten var helt tilbage i 1996.

Reservér en plads allerede i dag. Klik her.